Segur que coneixes aquesta desagradable sensació.

Algú grava una conversa o reprodueix una nota de veu al telèfon. Hi sents una veu que et sona, però no saps ben bé per què. Te’n fas una idea, però no ho vols creure.

Llavors t’ho diuen, és la teva veu!, 

Però, com pot ser? Ningú ha sentit més la teva veu que tu mateix, però sembla que ets l’únic que no la reconeixes.Els altres et miren, divertits en veure’t la cara de sorpresa. Però a tu no et fa massa gràcia.

Es difícil acostumar-se a sentir la pròpia veu provinent de l’exterior. Normalment ens horroritza les primeres vegades. Però tot això té una explicació. 

El so de la nostra pròpia veu, un tema de percepció

Així és, i està demostrat científicament. El fet de que la teva veu sembli tant diferent quan la sents des de l’exterior no és més que un tema de percepció.

Quan parlem, el so de la nostra veu ens arriba per un canal diferent al que segueix quan escoltem una gravació. O, més ben dit, ens arriba per dos canals diferents, provocant que el so ens arribi mesclat i una mica diferent de com és en realitat.

El so que emetem al parlar arriba a la resta de persones pel canal auditiu extern. És a dir, a través del timpà i l’orella mitjana fins a la còclea, a l’orella interna. El mateix canal pel qual ens arriba a nosaltres al sentir una gravació.

Malgrat això, mentre parlem, aquest so ens arriba també a través d’un altre canal, al que podem anomenar canal intern. El canal intern és el que va a través dels ossos i teixits del cap, a causa de la vibració de les cordes vocals, Aquest canal és conegut també com a  “la via de la conducció òssia”.

Allò que escoltem és una mescla d’aquestes dues fonts: el so del canal extern i el de les vibracions de la via de conducció òssia, el que dona com a resultat una distorsió del so original o una percepció diferent d’aquest so.

Normal

Normalment, aquesta mescla que ens arriba és un so més greu que el so real, fet que provoca la sorpresa quan sentim la nostra veu tan sols a través del canal extern.

Però no et preocupis, la teva veu és única i segur que als altres els hi sona molt més bé que a tu!